onsdag 16 september 2009

Bergvik den 7 september 2009 Historia, Sägner och Skrönor

Arbetsgruppen: Historien, sägnerna, skrönorna och ställen i Bergvik med en historia att berätta.

Inventering:

I Bergvik finns förutom industrimuseet som dokumenterar industriepoken, t ex en domarring Lynäs, ett röse på Hovnäsudden (offerplats eller stormansgrav) bara för att nämna några lämningar av det slaget.

Historien om Stigman Sote och hans män som härjade på Ödmården på 1300-talet som vi delar med Skog/Stråtjära och historien om Rika Ulven i älven i Böle som kan representera skrönor med en viss förankring i verkligheten.

Kloka gummor som Mickelsmor och Lill-Huge är damer som det finns rikligt med historier om, den senare finns nu levande äldre personer som minns, och den förra har Karin Häger forskat på.

Ovanstående är bara ett axplock av vad vi i gruppen kom på under grupparbetet.

För att göra en inventering är ambitionen att engagera fler i företaget att ta kontakt med personer som har intresse av och kunskap om ämnet och med den informationen så småningom sammanställa en mycket allmän översikt över vad Bergvik har att erbjuda med tyngdpunkt på platserna som har en historia att berätta, här runt våra stränder.

Syftet med en sammanställning av historiska besöksmål

Att kunna erbjuda turister/besökare det som är unikt för just Bergvik, våra berättelser, våra kloka gummor, våra stigmän och våra stormän som ligger begravda i rösen runt Bergviken. Något att berätta på plats i samband med båtturer runt Bergviken, vid strandhugg med lunchkorgen eller vid en lägereld någonstans.

Tillsammans med de mängder av historier och sägner som finns i Skog, Segersta o Kilafors/Hanebo, skulle de kunna sammanställas till en skrift av något slag, en turistinriktad publikation med inslag av det som kittlar fantasin mer än något annat, det som kanske hände. Det som faktiskt hände är lika viktigt, men industrihistorien i Bergvik skulle säkert må bra av att kompletteras av en smula "mjukvara". Lite magi i sommarkvällen eller varför inte en vinterdag på Bergvikens is i stigmäns sällskap t ex.

Om stormötet enas om att detta är något att samarbeta kring så kommer det givetvis att krävas resurser i form av ekomomi och kunskap och någon av kött o blod som jobbar med saken för att få till en riktigt bra produkt.

En reflektion; ett syfte med en inventering av det här slaget borde även vara att göra bergviksborna själva medvetna om sin egen historia, alla dessa berättelser riskerar annars att falla i glömska. Dessutom är det bra för känslan för den egna bygden, att veta dess historia.

Inget datum är bestämt för nästa träff.

Sammankallande i gruppen är :

Majje Jidenius

E-post: jideniusmajje@hotmail.com

Mobil:

Inga kommentarer: