onsdag 16 september 2009

Bergvik den 7 september 2009 Lokalmat och övernattningsmöjligheter


Arbetsgruppen Lokalmat och övernattningsmöjligheter

Tullia Jidenius, Anders Gradén (Gullgruva Gård), Alf Zettersten (Bergviks Allting) och jag själv pratade om matmöjligheter och övernattningar. Vad vi kom fram till igår var;

* Vi behöver göra en inventering av befintliga övernattningsmöjligheter – vilken typ och var geografiskt.

* Skicka ut en förfrågan till "husägare" om man har stuga/stugor som lämpar sig för uthyrning och är intresserad av att göra det.

* Ta reda på vilka lagar och regler som gäller för stuguthyrning.

* Inventera befintliga lokaler som kan lämpa sig till restaurangverksamhet.

* Utveckla cafélokalen under muséet med ett godkänt kök.

* Skapa ett godkänt produktionskök som ägs av t ex en förening eller annan instans där man kan hyra in sig för matproduktion.

* Skapa en bra restaurang, gärna liten och intim, med servering av maträtter baserade på lokalproducerade produkter och med lokal historisk anknytning.

* Vi halkade in på vinterturism också. Sälja upplevelser på isen i form av skridskor, skidor eller spark. Övernattning på varma fällar i små, enkla paviljonger placerade runt sjön. Paviljongerna ska värmas med ved (t ex eldkorgar) och vara mobila.

Beträffande inventering av boendemöjligheter kom vi själva på Lynäs Sommarhem (SMU), Bergviksgården (Anders Eriksson), Gullgruva Gård, Gramers (är Bo på Lantgård).

Beträffande eventuell restauranglokal dök Samstugan upp (ligger bredvid kyrkan, tillhör idag kyrkan).

Vi har inte bestämt tid för nästa träff, men Gullgruva-folket, Majje och jag själv ska ses förmodligen nästa vecka om en annan fråga (vi har bildat Slow Food Helsingland).

Sammankallande i gruppen

Tullia Jidenius

E-post adress: tullia.jidenius@telia.com

Inga kommentarer: