söndag 29 november 2009

Byskolornas framtid säkrad


Beslutet att byskolorna i kommunen blir kvar mottogs med stor glädje av alla berörda parter.

Nu växlar Hanna upp...


Tungt vägande konsthantverk har hittat in till centrala Söderhamn. Hanna Zetterlund, de "fula" materialens "drottning", flyttar in på Kungsgatan, lägger in en högre växel med alster i betong, plåt och återvinningsmateriel.

Stock Car-klenod i Segersta


På 1950-talet och början av 1960-talet var Stock Car en populär form av motorsport. De flesta Stock Car-bilar är säkerligen sedan länge borta. De fick sluta sina dagar på skroten. Men åtminstone en finns kvar, även om den sett sina bästa dagar. Den står på Lars Hanssons gård i Segersta.

Järnväg som engagerar många


20 godståg per dygn ska trafikera järnvägen mellan Kilafors och Söderhamn om något år.
Tågen kommer att passera alldeles utanför Åke Larssons hus i Segersta. Han var en av många som ställde frågor till Banverket under torsdagens informationsmöte.


Länsmuseet motsätter sig en rivning av godsmagasinet vid Kilafors bangård. Magasinet bedöms ha ett mycket högt lokalhistoriskt värde.

Kunglig glans vid Kilafors herrgård


De nya arrendatorerna av Kilafors herrgård bjöds på en riktig pangstart.
Första helgen i helt egen regi fick de kronprinsessan Victoria och hennes Daniel som gäster när dessa skulle ta jägarexamen.

Digitalt är framtidens bio


450 biografer i landet är på sikt nedläggningshotade om de inte digitaliseras. Det beräknar Svenska Filminstitutet, som nu drar igång ett digitalt försöksprojekt där 20 biografer ska väljas ut. På Kilafors biografteater bänkade sig ett 70-tal personer från hela landet som brinner för bio.

Ny fritidsgård i Kilafors utreds

Ny fritidsgård i Kilafors utreds...

Kilafors behöver en ny fritidsgård. Det anser intresseföreningen Hanebo Framtid.
Nu ser det också ut som om det kan bli möjligt. Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott vill se en ny plan för fritidsgårdarnas verksamhet i Bollnäs kommun.

I Kilafors tillverkas fritidshus och friggebodar som säljs till kunder i hela Sverige.



I Kilafors tillverkas fritidshus och friggebodar som säljs till kunder i hela Sverige. Företaget Hälsingestugor har funnits i 45 år och har precis klarat sig igenom finanskrisen.
– Nu verkar det ha vänt, säger vd Peter Karsbo.

Arbetsgruppen: Musik - Dans – Motion - Vinteraktivitet - Allaktivitetshus i Hanebo.

Arbetsgruppen: Musik - Dans – Motion - Vinteraktivitet - Allaktivitetshus i Hanebo.

Arbetsgrupp:

Irene Frank, Gert Hansen, Bosse Magnusson, Leif Hansen och Göran Skoglund

Göran Skoglund informerade om projektet Allaktivitetshuset i Kilafors. Det har funnits planer på att bygga ut Haneborg sedan 1994 och nu håller Hanebo Framtid på med en förstudie om hur man skall kunna komplimentera Haneborg. Man har kollat alla möjligheter och kommit fram till att bästa lösningen är att bygga en ny hall som dockas till den befintliga hallen.

Man har genomfört en studieresa för att titta på hur man löst detta på andra ställen och vilka spinnoff effekter ett bygge av detta slag kan med föra. Förutom alla fördelar för alla idrottsföreningar och dess medlemmar kommer man kunna genomföra cuper, matcher, funka som aula till skolan, samlingshall för event och mässor, konserter samt anlägga bygdens ungdomsgård här...

Flera närliggande bygder i hela södra Hälsingland har hört av sig och ser fram emot att kunna vara med och nyttja anläggningen så snart som möjligt i ett led till ett framtida samarbete.

Göran informera även om att arbetet med vinterturismen och inventeringarna samt dom andra grupperna forsätter att arbeta vidare, man har möten var fjortonde dag i grupperna.

Anita Svantesson informerade om att bion börjar bygga till våren om kommun ger ett positivt beslut om kulturhusprojektet i december men ser det mer som en form sak. Här ser man bara möjligheter och vid en filmkonferens tog det upp att detta kan bli en av det första små biograferna som blir digitaliserade vilket innebär att man kommer att kunna visa konserter, opera och andra evenemang på bion. Man ser också ett samarbete med Kilafors Herrgård där detta kan bli en del av deras konferensanläggning och därmed kan hyra genom deras försorg.

Gert och Leif Hansen informerade om möten gjorda med Martinus om att åter bilda Rockfestivalen i Kilafors. Det finnes ett behov av sponsring av ca 100,000 i år och 100,000 nästa år. En ide är att sälja 60 rockfestival biljetter á 1500:- styck och skapa tryck och marknadsföring runt dessa... Fler möten är på gång och mer information kommer senare men tanke på att man även tittar på andra ställen...

Olle Andersson informerar om Hårgadansen och att Åsa Jinder skriver på ett manus till en musikteater som skall gå av stapeln under nästa år. Hälsingehambon går vidare under nästa år man hoppas kunna skapa en utveckling via en rullstolsdans men Tony Irving samt en hambo camp med folkmusiks disco... " från knätoffs till rocken roll" eller tvärtom.

Arbetsgruppen: Flottar Liv

Arbetsgruppen: Flottar Liv - Lokal mat – Övernattningsmöjligheter.

Arbetsgrupp:

Agneta Hedberg, Caj Stor, Rolf Landqvist, Frank Sloot, Malena Lundell , Billan Östlund

Agneta Hedberg informerar att ett projekt är på väg att skapas för att det skall bli en teater om Flottar liv på Kungsholmen 2011 men att resan är lång innan man är där. Men att denna teater kommer att spelas under en månad med 300 till 500 besökande personer per föreställning.

Här finnes en möjlighet att hitta erbjudande till dessa besökare runt hela bygden runt Bergviken.

Arbetsgruppen: Historia – Sägner – Skrönor i Hanebo.


Arbetsgruppen: Historia – Sägner – Skrönor i Hanebo.

Arbetsgrupp:

Hasse Hellman, Olle Andersson, Irma Dubeck och Ingela Ingela Berglund

Sägen Safari skall fortsätta att utveckla Knupbodarna med café verksamhet hela sommaren när Innergården har blivit köpt av en näringsidkare som skall driva detta.

Knupbodarna skall även handikapp anpassas för att göra områden tillgängligt även för funktionshindrade. Man skall ha en sommar teater med oknytt och elände. Spel panen kommer att vara mot storskogen...

Man har lämnat in en EU ansökan där beslut kommer att tas under februari 2010.

Djur skall tillföras till fäboden och man arbetar med ett samarbete med Nytorp för tillgång till pigor och drängar...

Ett nytt tema är övernattningar med middag och där man störs av oknytt och elände undernatten och bjuds på en riktigt rejäl fäbod frukost innan avfärd...

Man har även tittat på möjligheterna med skräck vandring på andra ställen som till exempel vid golfrestaurangen.

Sägen Safariets fasta tillställning i sommras gick allt överskott till lön för ungdomarna det blev ca 80,000 till ungdomarna och 20,000 till skatteverket.

Den fasta tillställningen jobbar nu med att få fram en engelskspråkig version och en version med teckenspråk. Upplägget har man sålt rättigheter till Karlstad för att kunna användas där...

Kilafors Teaterförening jobbar med ett mysterium spel tillsamman med Kilafors Herrgård och dess historia. Det finnes bland annat en hel del skrönor om en nassist skatt men man jobbar på flera spår för att få en variation. Här har även ideer om att guida och spel för bussturer i området Ödmården.

Carola Onelius ifrån Bergvik och Skog/Stråtjära berättade om att dessa arbetsgrupper samlats ett par gånger och även varit ute och tittat på historiska platser samt platser för sägner och skrönor.

Carola tog initiativet för att samla grupperna i alla bygder för ett gemensamt möte. Mötet utsåg Carola till sammankallande för detta och återkomma med plats och datum för mötet...

Nästa möte för arbetsgruppen: Turistbåt i Bergviken


Nästa möte för arbetsgruppen: Turistbåt i Bergviken

24/1-10 kl 18,00 hemma hos Ralf Landqvist i Segersta vid kungsholmen gula huset på Mårdnäsvägen 46

Medlemmar i arbetsgruppen:

Björn Hedbergh

Irma Dubeck

Ralf Landqvist

Bosse “Porten” Magnusson

Per Jaktås

Agneta Wiklund Hedberg

Lennart Nordgren

Sammankallande för hela gruppen

Bosse “Porten” Magnusson

Båtfrågor

Björn Hedbergh

Bryggor

Irma Dubeck

Näringsidkare

Agneta Wiklund Hedberg


Arbetsgruppen: Turistbåt på Bergviken


Arbetsgruppen: Turistbåt på Bergviken

Björn Hedbergh presenterade sitt företag Järvsöbåtar HB som kör M/S Birgit Sparre i Ljusnan men bas ifrån Järvsö. Han beskrev sin verksamhet och båten men inlevelse (se tidigare inlägg samt deras hemsida). Därefter förklarar han sig villig att undersöka möjligheten att flytta båten till Bergviken med tanke på att det finnes fler mål runt Bergviken.

Dom jobbar med turlista samt att man vill köra mer evenemang som bröllop, lunchturer, bussresor, enkelturer och rundresor med mål.

Man har kateringkök på båten och att man även har servering på båten men att man köper den tjänsten deras prioritet nr 1 är att köra båten.

Båten behöver ett djup på 1,80 m men kan köra strandhugg ner till 30 cm djup och har en bredd på ca 4 m och längd på ca 20 m samt en höjd på ca 5 m över vattnet …

Björn förklarar att säkerhetskraven på denna båt är lika stora och omfattande som för Finlandsfärjorna…

När det gäller priser ger Björn ett exempel på en kvällstur med ca 40 passagerar med trerätters och dryck brukar snittet per person ligga på 4-500:- kr var av båtresan kostar ca 130:- kr.

På frågan om jämförelsen med Varpen blir svaret att den är mindre och ser ut som en padda…

På frågan om hur man har marknadsfört sig blir svaret att man skött den i stort sett själva men har jobbat tillsammans med andra så fort tillfälle har givits…

Frågan på mötet ställdes om vad som krävdes för denna flytt. Björn förklarade att det allra viktigaste är bryggor och en bra hemma hamn med närhet till landsväg, el och möjlighet till övervakning.

Det kostar att flytta 26 ton båt och behöver därför förutsättningar att utveckla sin verksamhet tillsammans med området runt Bergviken.

Krav på bryggor:

Bryggan måste vara 16-18 m lång, kolla på bryggan i långnäs som är byggd med stenkistor vilket är en dröm. Detta kunde ju bli ett perfekt projekt att lära ut konsten att bygga denna typ av bryggor och göra en samhällstjänst runt Bergviken samtidigt. Men för att komma igång och starta verksamheten så kan även flytbryggor fungera. Bygglov för bryggor och vattenverksamhet kommer att behövas. En tänkbar hemma hamn kan vara hos Ralf i Segersta mittemot Kungsholmen och nästa möte för arbetsgruppen om båten lägges därför hemma hos Ralf.

En annan viktig del är att arbeta med förslyningen och röjningen runt om Bergviken. Vilket gör att när alla kan se det vackra elementet vattnet skapar den bästa marknadsföraren som kan fås nämligen naturen med sina vackra vyer… Därför är det av stor vikt att skapa ett rejält röjningsprojekt. Här kom förslag på energived och maskinringen som ett alternativ som entreprenör.

Man får inte glömma bort att involvera att båtklubbar i utvecklingsarbetet med tanke på all kunskap och kontaktnät dessa har.

På frågan om planerna för M/S Birgit Sparre under sommaren 2010 blir svaret att den är planerad men att som företagare ser man alltid på vilka alternativ som finnes och är öppen för en diskussion som innebär en flytt av båten. Det vitala blir i så fall goda förslag om samarbete med potential om en långsiktig utveckling tillsammans i området Bergviken … Björn erbjuder sig att ingå i en arbetsgrupp för en turist båt i Bergviken vilket mötet tar emot i en positiv anda och bjuder in honom i den nybildade gruppen…

Vid ett större båtprojekt bör man få med sig näringsidkarna för framtagande av mål och behov och syfte. Sedan behövs även hjälp att skapa paket och erbjudanden tillsammans med båtresa för att skapa flera alternativ och därmed göra satsningen långsiktig och fyllig i marknadsföringen mot målgrupperna.

Björn Hedbergh

0706-93 15 44

http//www.jarvsobatar.se

info@jarvsobatar.se

Järvsöbåtar HB | C/O Johan Sjöberg | Lustevägen 34 | 820 40 JÄRVSÖ
Tel. Järvsö-Event 0651-403 10 | Mob. 070-572 16 62 | info@jarvsobatar.se

M/S Birgitt Sparre

M/S Birgit Sparre

M/S Birgit Sparre hämtades till Järvsö från Ulricehamn där hon gick i trafik på sjön Åsunden. Där fick båten sitt nuvarande namn efter den kända författar-innan. Båten bygg-des i Gamleby 1946 på Tore Holms Jaktvarv som M/S TOURIST. Båten är kravell-byggd i mahogny på ek-och järnspant. Båten har under årens lopp bytt namn ett antal gånger och genomgått en del ombyggnation.


Fakta

Passagerare

58

Deplac.

14 ton

Fart

14 Knop

Restauration

52

Bredd

4,04 m;

Effekt

156 Hk

Konferens

40

Djupgående

1,20 m

Dräktighet

8 Brt

Största längd

16,53 m

Maskin

DSI 11

Proppeller

1*Fast


Historik

1946-1948: TOURIST,K.N.R Bergström, Stocksund.
1948-1964: AB Båttaxi, Stockholm.
1964-1966: Gustaf Forsmans Trafikbåtar, Stockholm.
1966-1983: Forsman Vlll, Forsman Sightseeing, Stockholm.
1983-1987: Bellman 3, Tourist Sightseeing, Stockholm.
1987-1993: SANDRA MARIE, Härnösand.
1993-2002: Birgit Sparre, Mariestads Skärgårdstrafik A

Björn Hedbergh

0706-93 15 44

http//www.jarvsobatar.se

info@jarvsobatar.se

lördag 28 november 2009

Arbetsgruppen för Fisket i Bergviken: 26 november 2009

Arbetsgruppen för Fisket i Bergviken:

Arbetsgruppens medlemmar:

Göran Eriksson, Alf Kanon, C-E Ojala och Per - Arne Östlund

Fisketurism

Följande förslag presenterades av Göran Eriksson på mötet:

Samarbete för gemensamt fiskekort för Bergviken.

Turistfiskekort för Bergviken

Turistfiskekort för hela Bergviken med handredskap.

Dagkort och veckokort.

Kort som löses i något av de tre fiskevårdsområdena skall gälla i samtliga områden.

Syfte:

Att göra bergviken mer lätt tillgänglig för fisketurism.

Steg 1:

Möte med representanter för de tre områdena för att diskutera praktiska frågor, förutsättningar och villkor.

Följande las fram för att fundera på:

Fiskekarta, Provfiske?

Syfte med provfiske:

Kartlägga förekomst, storlek och åldersfördelning hos olika arter främst gös, gädda, abborre och vitfisk...

Underlag för fiskekarta som kan ge stöd till fisketurism.

En kartering kan ge information om status i jämförelse med andra sjöar - referenser. Behov av åtgärder.

Förutsättningar:

  1. Samförstånd mellan fiskevårdsområdena att provfiske kan göras.
  2. Ansökan om provfiske till kommun och länsstyrelsen med ett tillstånd från fiskevårdsföreningarna.
  3. Möte med berörda parter för att besluta om arbetsplan.
  4. Länsstyrelsen ställer krav:
  • Fisket skall utföras med standardiserade metoder och fackmannamässig utvärdering.
  • Båtar skall ställas till förfogande.
  • Högskolan i Gävle bör delta med studerande som en resurs i det praktiska arbetet och delta i utvärderingen som en del i utbildningen.
  • Lokal skall finnas tillgänglig för planering och genomgångar.

  • Kommun kan bidra med utrustning och personal.

Sammankallande:

Göran Eriksson

E-post:
goran.b.eriksson@svipnet.se

Mobiltelefon: 070- 312 56 58

Arbetsgruppen: Infrastruktur i Segersta.


Arbetsgruppen: Infrastruktur i Segersta.

Arbetsgrupp:

Christer Östlund, Mats, Ulf Andersson, Marit Norlander Styf, Sven-Erik Sandberg, Lena Andersson, Frank Sloot och Börje Widéen

Syfte:

Inventera och kartlägga leder, grillplatser, bryggor, övernattningsställen, matställen, attraktiva tomter, industrilokaler, företagslokaler i bygden.

Skapa en karta som kan spridas om leder, grillplatser, bryggor, övernattningsställen, matställen. Skapa attraktiva tomter, industrilokaler, företagslokaler i bygden.

Nästa möte:

Man har beslutat att lägga nästa möte i samband med stormötet i Bergvik den 30/9.

Sammankallande för gruppen är

Christer Östlund

E-post: info@uvisable.com


Med vänlig hälsning!

Marit Norlander Styf

Byg. 7

823 93 Segersta

Tfn 0278-65 30 34

070-781 30 34

marit.norlander.styf@helsingenet.com

Hembygdsföreningen i Segersta


Jag bifogar de mål vi strävar efter att uppnå inom Segersta Hembygdsförening.

Hembygdsföreningen

Presentera aktuell och historisk information om Segerstas hembygd och Hembygdsföreningen.

Förvalta Hembygdsföreningens kapital - så väl medlemmar som övriga förmögenheter.

Arrangera bland annat midsommarfestligheter med god kvalitet samt filmkvällar sommartid.

Hyra ut hembygdsgårdens lokaler för bröllop, dop etc.

Samverka med ortens föreningar för att ytterligare stärka Segersta position (status).

Resultatet ska bli engagerade medlemmar, intresserade ortsbor och hemvändare.

Vi har även släppt vår hemsida som vi i styrelsen ska engagera oss i för att hålla den aktuell.

www.hembygd.se/gastrikland/segersta

Med vänlig hälsning

Sture Halvarsson

Tel. 070 666 15 90


Ni har ju vid våra möten frågat "vad är Bergviksgården" och var finns den.


Några rader från han som äger "Bergviksgården" i Bergvik.

Ni har ju vid våra möten frågat "vad är Bergviksgården" och var finns den.

Om du kollar min hemsida www.bergviksgarden.se så kan du få en uppfattning av anläggningen.

Tyvärr är det stora och pampiga "magasinet" nerbrunnet. Någon/några tyckte det var kul att "tända på" Anläggningen ligger nära museet i Bergvik

Anläggningen är i princip tom och den kan användas till något "vettigare".

Med vänlig hälsning

Anders

Nu har Julbordet dragit igång på Kungsholmen så nu är det bara att boka in och sedan njuta...



Nu har Julbordet dragit igång på Kungsholmen så nu är det bara att boka in och sedan njuta...

Julbuffe´med Kungsholmens favoriter

350:-/pers exkl.dryck barn under 12 år 1/2 priset.

Tor 26/11-20/12

PS.12/12 FULLT!

Vardagar Tor-Fre kl.18.00

Lördagar kl.18.00

Söndagar kl.12.00 o 15.00

Meny Kungsholmen 2009


Förrätter

Flottarstrut

smördegsinbakad med rökt renstek svamp & ost

86:-

Räktoast

med räkor & creme fraiche

103:-

Varmrätter

Kungsholmens Paella( minst 6 pers )

vår egenkomponerade paella serveras med vitlöksbröd

192:-

Pepparrökt fläskfile´

till den serverar vi farmors vinbärsgele´& potatisgratäng

218:-

Efter maten

Pavlova

marängrulle med säsongens bär & äkta grädde

62:-

Vaniljglass

med varma hjortron

73:-

Barnmeny

Barn upp till 12 år

något av ovanstående meny serveras halv portion & halva priset

korv eller köttbullar serveras med mos

60:-

Efter maten

Glass med chokladsås

15:-

Ring för bokningar av mat och bord 070-324 04 03

Varmt Välkomna att äta en god middag på Kungsholmen i glada vänners lag

Med vänlig hälsning

Billan & Erik

Nu har Julbordet dragit igång på Kilafors Herrgård så nu är det bara att boka in och sedan njuta...



Nu har Julbordet dragit igång på Kilafors Herrgård så nu är det bara att boka in och sedan njuta...

Vinn en weekend på Kilafors Herrgård - svara bara på några frågor! Se

www.kilaforsherrgard.se

Med vänlig hälsning,


Bitti Alvin Lehmann

Kilafors Herrgård

Bruksallén 5, Box 64

823 22 Kilafors

Tel 0278-650405