söndag 29 november 2009

Arbetsgruppen: Turistbåt på Bergviken


Arbetsgruppen: Turistbåt på Bergviken

Björn Hedbergh presenterade sitt företag Järvsöbåtar HB som kör M/S Birgit Sparre i Ljusnan men bas ifrån Järvsö. Han beskrev sin verksamhet och båten men inlevelse (se tidigare inlägg samt deras hemsida). Därefter förklarar han sig villig att undersöka möjligheten att flytta båten till Bergviken med tanke på att det finnes fler mål runt Bergviken.

Dom jobbar med turlista samt att man vill köra mer evenemang som bröllop, lunchturer, bussresor, enkelturer och rundresor med mål.

Man har kateringkök på båten och att man även har servering på båten men att man köper den tjänsten deras prioritet nr 1 är att köra båten.

Båten behöver ett djup på 1,80 m men kan köra strandhugg ner till 30 cm djup och har en bredd på ca 4 m och längd på ca 20 m samt en höjd på ca 5 m över vattnet …

Björn förklarar att säkerhetskraven på denna båt är lika stora och omfattande som för Finlandsfärjorna…

När det gäller priser ger Björn ett exempel på en kvällstur med ca 40 passagerar med trerätters och dryck brukar snittet per person ligga på 4-500:- kr var av båtresan kostar ca 130:- kr.

På frågan om jämförelsen med Varpen blir svaret att den är mindre och ser ut som en padda…

På frågan om hur man har marknadsfört sig blir svaret att man skött den i stort sett själva men har jobbat tillsammans med andra så fort tillfälle har givits…

Frågan på mötet ställdes om vad som krävdes för denna flytt. Björn förklarade att det allra viktigaste är bryggor och en bra hemma hamn med närhet till landsväg, el och möjlighet till övervakning.

Det kostar att flytta 26 ton båt och behöver därför förutsättningar att utveckla sin verksamhet tillsammans med området runt Bergviken.

Krav på bryggor:

Bryggan måste vara 16-18 m lång, kolla på bryggan i långnäs som är byggd med stenkistor vilket är en dröm. Detta kunde ju bli ett perfekt projekt att lära ut konsten att bygga denna typ av bryggor och göra en samhällstjänst runt Bergviken samtidigt. Men för att komma igång och starta verksamheten så kan även flytbryggor fungera. Bygglov för bryggor och vattenverksamhet kommer att behövas. En tänkbar hemma hamn kan vara hos Ralf i Segersta mittemot Kungsholmen och nästa möte för arbetsgruppen om båten lägges därför hemma hos Ralf.

En annan viktig del är att arbeta med förslyningen och röjningen runt om Bergviken. Vilket gör att när alla kan se det vackra elementet vattnet skapar den bästa marknadsföraren som kan fås nämligen naturen med sina vackra vyer… Därför är det av stor vikt att skapa ett rejält röjningsprojekt. Här kom förslag på energived och maskinringen som ett alternativ som entreprenör.

Man får inte glömma bort att involvera att båtklubbar i utvecklingsarbetet med tanke på all kunskap och kontaktnät dessa har.

På frågan om planerna för M/S Birgit Sparre under sommaren 2010 blir svaret att den är planerad men att som företagare ser man alltid på vilka alternativ som finnes och är öppen för en diskussion som innebär en flytt av båten. Det vitala blir i så fall goda förslag om samarbete med potential om en långsiktig utveckling tillsammans i området Bergviken … Björn erbjuder sig att ingå i en arbetsgrupp för en turist båt i Bergviken vilket mötet tar emot i en positiv anda och bjuder in honom i den nybildade gruppen…

Vid ett större båtprojekt bör man få med sig näringsidkarna för framtagande av mål och behov och syfte. Sedan behövs även hjälp att skapa paket och erbjudanden tillsammans med båtresa för att skapa flera alternativ och därmed göra satsningen långsiktig och fyllig i marknadsföringen mot målgrupperna.

Björn Hedbergh

0706-93 15 44

http//www.jarvsobatar.se

info@jarvsobatar.se

Järvsöbåtar HB | C/O Johan Sjöberg | Lustevägen 34 | 820 40 JÄRVSÖ
Tel. Järvsö-Event 0651-403 10 | Mob. 070-572 16 62 | info@jarvsobatar.se

Inga kommentarer: