fredag 17 april 2009

Bergviks Allting



Här kommer en länk till Bergviks Alltings hemsida:

Bergviks Allting

Bergviks Allting förvaltar ett mycket värdefullt arv genom att svara för skötseln av Bergviks Industrimuseum med tillhörande cafeteria.

Museet tillkom år 1974, föreningen bildades i november 1993 och året därpå överläts skötseln av museet till Bergviks Allting. Och det är inte vilket museum som helst eftersom det är inrymt i en byggnad som användes under den period då Bergvik hade världens första sulfitfabrik. Läs mer under menyn ”Museum”Om Bergviks Allting kan vidare sägas att föreningen inriktar sig på kulturella aktiviteter, berättarkvällar, sång, musik och utställningar.

Den största enskilda satsningen hittills är Karl Tirén-utställningen 1995 som först visades på Samstugan i Bergvik och senare samma år på Järnvägsmuseet i Gävle. Karl Tirén var stinsen som ägnade mera tid åt konst, samisk jojk och musik än åt ledningen av ortens då mycket livaktiga järnvägsstation. En utställning kring Johan Wiklund och en vykortsutställning har också stått på programmet.

Tidningen Bergvik Nu utkommer med fyra nummer per år. I Bergvik och Vannsätter läggs den i brevlådorna men något hundratal skickas med post till olika delar av landet.

Bergviks Allting jobbar även med lokala utvecklingsfrågor allt i syfte att göra Bergviksbygden till en ännu plats att leva, bo, arbeta och vistas på.

Inga kommentarer: