torsdag 30 april 2009

Vinterturism, En pärla Som måste tillvaratas!



LÅNGFÄRDSSKRIDSKOÅKNING PÅ BERGVIKEN

Att åka långfärdsskridskor är en fantastisk vinteraktivitet.Det är en sport som lämpar sej för alla oavsett ålder.Den kräver ingen krånglig utrustning.Säsongen här i Hälsingland är lång,oftast från början av november till början av april.
Jag är själv en entusiastisk åkare sedan drygt 25 år (både i Stockholms skärgård och här) samt har även under ett antal år även varit färd-och kursledare i Friluftsfrämjandets regi.Ibland är havsisarna åkbara,ibland täcks de av mycket snö.Sjön Bergviken ligger alltid med bra,tjock och stabil is.
I februari 2005 tillskrev jag Söderhamns och Bollnäs kommuner (kopia till friluftsfrämj. i resp.städer) en idé om gemensamt projekt för upplogad bana runt hela sjön med diverse olika slingor och ”avstickare”Total längd runt hela Bergviken ligger på ca 60 kilometer!!(Jag har samlat på mej en stor mängd referenser om hur det ser ut och fungerar med ”plogade banor” i andra kommuner,via telefonkontakter,egna upplevelser och hemsidor bl.a.)
Jag ser det här som ett enormt gemensamt projekt för hela (södra) Hälsingland :Några ex.:
-En fantastisk lång bana med underbara vyer,som väl lämpar sej för heldagsutflykter och som även innehåller kulturella sevärdheter,mm.(skidspår kan t.ex. dras parallellt)
-En säker ”autostrada” där även nybörjare kan träna utan att ”känna fjärilar” i magen.
-Ett mycket bra exempel på hur våra båda kommuner tillsammans satsar på hälsa och friskvård för sina innevånare.
-Olika aktiviteter kan lätt ordnas.T.ex.” Bergviksrännet på långfärdsskridskor” att jämföras med ”Vikingarännet” och alla andra liknande arrangemang runt om i vårt land.”Månskensåkning” med kvällsgrillning på någon ö, osv.osv. i all oändlighet!!
-Samarbete med Kungsholmen (Erik och Billan) samt Per Linell/ Kilafors Herrgård för paketresor med logi,skridskouthyrning osv.osv.
-Samarbete med övriga näringsidkare i byarna runt hela Bergviken,”lokalmat” t.ex.
-Bussresor från Mälardalsområdet hit upp (de bara väntar på oss!!!)
-Resor hit upp från Holland,Tyskland,m.fl EU-länder där långfärdsskridskoåkning nu gör sin framfart
-Det hela går att ”bygga ut” hur mycket som helst.Bara fantasin sätter gränser.
-Uppbyggda vindskydd/rastplatser.Generösa upplogade parkeringsplatser vid olika ”påfarter, där kartor/informationstavlor över området med banorna inritade, tillsammans med rastplatser,grillplatser,”torrdass”,p-platser,osv,osv.,ska finnas .Alla sponsorer ska givetvis erbjudas plats på t.ex. infotavlorna.
-(Allt kan även användas under sommarhalvåret i samarbete med kajak-aktiviteter t.e.x)
-Ett proffsigt entreprenörsprojekt kräver sina eldsjälar samt stor arbetsinsats med kompetens och kunnande.Här skapas nya möjligheter inom ett stort antal olika arbetsområden,både för unga och ”55+are”!!! Ökad livskvalité och dragsplåster för nyinflyttning,osv.

Från början hade jorden inga stigar,men när många människor har samma mål,skapar de en väg. (kinesiskt ordspråk)

Gunnel Johansson 0270 284377 070 6294337
Mohedsvägen 37
826 92 Söderala

Inga kommentarer: