tisdag 7 april 2009

Projektplan för Bergviken - intressen och möjligheter.



Projektplan för förstudie om utveckling av besöksnäring och attraktioner på och runt sjön Bergviken

Förstudiens namn
Bergviken - intressen och möjligheter.

Projektidé-Bakgrund
Sjön Bergviken, som Ljusnan rinner genom, är Hälsinglands näst största sjö. Det finns många sägner och mycket historia runt Bergviken. Det rör sig t.ex. om Hårga-sägnen, pilgrimsvandringar, Gustavs Vasas ”kyrkoskatt” – kyrkklockan – som for genom Bergvikens is och försvann i djupet, Carl von Linnés vandring till Lappland och båtfärden över Bergviken, järnhantering, Hälsingegårdar, sågverk, flottningen, pappersmassafabriker och vattenkraften.

Bergviken förenar två kommuner – Bollnäs och Söderhamn.Sjöns läge och naturen samt kulturen ger goda förutsättningar och utvecklingspotential för såväl vinter- som sommaraktiviteter, både på och runt sjön.Det finns en stark lokal identitet och området betraktas som porten till Norrland, bland annat genom första järnvägen mot Norrland.Blandning av jordbruks- och industribygder innebär styrka och variationer i kulturlandskapet.

En annan styrka är att öka samarbete mellan Bollnäs och Söderhamns kommun i ett kommande projekt för att öka kunskapen om området och dess attraktionskraft. Intressant är också det arbete som Bollnäs kommun påbörjat kring sjön Varpen, som genom Ljusnan binds samman med Bergviken. Idéerna finns att möjliggöra för båttrafik att ta sig mellan de båda sjöarna. Om det faller väl ut så kan ett naturligt nästa steg vara att gå vidare till sjön Marmen, på Ljusnans resa ut mot havet. Ljusnan och sjöarna har genom århundraden varit livsnerven för dessa bygder.

Under hösten och vintern har ett antal möten ägt rum mellan representanter för föreningar och företag från orterna kring Bergviken. Som vi upplever det finns ett stort intresse och engagemang att göra någonting gemensamt kring Bergviken. Vi har därför enats om att undersöka detta närmare genom en förstudie.

Om förstudien innebär acceptans för fortsatt arbete kan nästa steg vara att utarbeta lokala utvecklingsplaner som i sin tur resulterar i lokala utvecklingsprojekt.

Erfarenheter från tidigare projekt
Det finns stor erfarenhet av tidigare projekt inom såväl föreningsliv som företagande på samtliga orter runt Bergviken, dvs. Skog, Kilafors, Segersta och Bergvik. Flera av dessa projekt har drivits av de lokala utvecklings- och samordningsgrupperna som Bergviks Allting, Hanebo Framtid, Stråtjära Framtid och Segersta Byalag. Dessa föreningar är alla involverade i arbetet med den här förstudieansökan.

Studieförbundet Vuxenskolan Bollnäs-Voxnadalen har genom årens lopp arbetet med olika projekt, bland annat ett kompetensutvecklingsprojekt, ESF, steg 2, med mathantverkare och turistföretagare i Ovanåkers kommun.

Genomförande av förstudien
Projektägare och genomförare av förstudien är Studieförbundet Vuxenskolan som är bekant med orterna runt Bergviken genom vår ordinarie folkbildnings- och kulturverksamheten.

Förstudien genomförs tillsammans med det lokala föreningslivet och lokala företagare. En styrgrupp tillsätts för att leda projektet. Avrapportering och avcheckning av arbetet kommer att ske vid ett par möten för samtliga intresserade.

För att få en samlad bild av läge och intresse ska dialog- och processträffar anordnas runt om i bygderna. Ett sätt att nå företagarna kan vara frukost- och lunchmöten. Förstudiens huvudkostnad är processledning och idésamordning.Kommunerna inbjuds att delta i förstudien.

Syfte och målgrupper
Förstudiens syfte är att kartlägga intresset för att utveckla besöksnäring och attraktionskraft på och kring Bergviken samt att undersöka förutsättningarna för att etablera ett samarbete mellan de berörda orterna kring Bergviken, genom föreningar och företag, och i det sammanhanget stärka känslan för den lokala identiteten.

Vi ser i förlängningen att fler arbetstillfällen skapas inom turismnäringen och närliggande näringar.

Målgrupperna för förstudien är föreningar och företag, privatpersoner samt kommunerna och representanter för turismnäringen.

Geografiskt verksamhetsområde
Berörda orter runt Bergviken, i Bollnäs kommun och Söderhamns kommun

Projektets mål
Målet med förstudien:
Utarbeta en rapport som innehåller en kartläggning av föreningar, företag och privatpersoner som vill utveckla besöksnäringen i Bergvikenområdet och deras idéer och ambitioner samt redovisa ett antal utvecklingsmöjligheter och samarbetsområden

Att lägga en grund för ett fungerande nätverk för utvecklingssamarbete i ett kommande projekt om sjön Bergviken och dess bygderAtt få en bild över andra liknande aktiviteter som finns och planeras utmed Ljusnan, Hälsinglands livsnerv

Genomförandeplan med tidsplan och projektaktiviteter
Sammanställa en samlad bild av nuläget, dvs. göra en grundlig inventering av redan existerande turistmål samt utvecklingsbara idéer kring turism och samarbetsmöjligheter.

Inledningsvis kommer kontakt att tas med personer, företag och föreningar som på olika sätt är verksamma inom besöksnäringen eller som framledes kan komma i åtnjutande av turismens positiva sidor.

Dessa kommer dels att intervjuas om aktiviteter och planer samt inbjudas till dialog- och processträffar.

Speciella aktiviteter som når företagare anordnas.

Ett par möten med samtliga inblandade genomförs.

Kontinuerlig dialog med kommunala representanter, såväl tjänstemän som förtroendevalda.

Samverkan kommer även att ske med det idéarbete som pågår kring sjön Varpen.

Förstudien pågår tre månader under 2009, våren och försommaren.20091031 är datum ansökan om slututbetalning från länsstyrelsen.

Plan för hur du ska sprida resultatet
Resultatet kommer att spridas genom media; tidningar, radio och TV, samt via såväl föreningarnas som kommunernas och kommunbygderådens hemsidor.

En enklare publikation, förutom rapporten med kartläggning, kommer även att framställas.

Övergång till ordinarie verksamhet
Tanken med förstudien är att den ska ge underlag för ett kommande projekt som kan handla om att utarbeta lokala utvecklingsplaner som i sin tur kan brytas ner till konkreta utvecklingsprojekt för att möjliggöra satsningar på besöksnäring och attraktionskraft som tillför förnyelse och utveckling av föreningens eller företagets nuvarande verksamhet.

En del aktiviteter som framkommer i förstudien kommer säkert att kunna genomföras relativt omgående. Det kan t.ex. vara samordning av befintliga publika aktiviteter och dess marknadsföring.

Dokumentation och utvärdering
Förstudiens aktiviteter och resultat dokumenteras och utvärderas kontinuerligt för att ha möjlighet att på ett strukturerat sätt kunna följa upp de idéer och den kunskap som arbetats fram inför ett kommande projekt.

Av dokumentationen framgår vem/vilka som deltagit i aktiviteterna.

Hela förstudien kommer att presenteras i en rapport

Tidsplan
Förstudie pågår under april till och med juni 2009.

Organisation
Projektägare: Studieförbundet Vuxenskolan, Bollnäs-Voxnadalens avdelning (SV)

Styrgrupp:
En representant per samordnande utvecklingsgrupp, dvs. fyra personer, samt två representanter för företagarna och en från SV.Referensgrupp: representanter för det lokala föreningslivet och företagarna

Inriktningen är att anställa en projektledare på 75 %.

Om det blir problem med rekrytering är ett alternativ att köpa in tjänster för processledning samt intervjuer och kartläggning.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det första som jag tycker måste göras i Bervik är att snygga upp och röja busk, ta ner träd efter vägen och göra det till en öppen och ett trevligt och vackert samhälle igen. Jag får gåshud när jag åker igenom Bergvik idag. Helt igenvuxet. Våra barn som flyttat härifrån för många år sedan tycker inte det är roligt och komma hem till sin födelse by längre för att det har blivit så igenvuxet.
Tyvärr har Bergvik också tappat sin kärna, sedan Konsum revs och där skulle det behövas byggas upp något nytt igen, men vet att det inte går att påverka. En mindre camping skulle kunna göras intill Badkullen, som också är en plats som skulle behövas åtgärdas.Ta fram vår vackra sjö och byggd och gör det till en intressant plats igen och det skulle säker medföra flera arbets tillfällen när vi kan locka hit turister och låt de ungdomar som är intresserade vara delaktiga för uppbyggnaden av samhället så att de vill bo kvar här eller återkomma en dag.