onsdag 27 maj 2009

Aktivitetshus i Kilafors


Projektidé

Våren 2007 gick vi inom föreningen Hanebo Framtid ut med en skriftlig förfrågan
till Kilafors skolas samtliga elever med frågan om vad de vill göra på sin fritid och vad de saknar, alltså önskemål på olika aktiviteter. En av anledningarna till denna förfrågan var att vi i Kilafors tätort hade uppmärksammat ett ökat ”busliv” i form av klotter, allmän förstörelse och ofredande mm.

Responsen på enkäten blev över all förväntan med över 260 olika förslag där vi delade upp svaren i 4 olika grupper - Idrott – Fritid, Skola, Samhälle och Utomhusmiljö.
Efter ett antal besök i de olika klasserna för uppföljning och dialog med skolans elever, har vi inom Hanebo Framtid kommit fram till två huvudspår som vi i hög grad skall prioritera för att ge den uppväxande generationen en meningsfull och fostrande fritid i Kilafors.

1) Ny idrottshall i nära anslutning till den befintliga i Haneborg som idag inte motsvarar de krav som när det gäller storlek, säkerhet och tillgänglighet.

2) Fritidsgård som är belägen utanför skolan och med utrustning för olika aktiviteter.

En ny idrottshall har varit på idrottsföreningarnas önskelista i många år. Vi inom Hanebo Framtid tog därför initiativet och bjöd in berörda idrottsföreningar, Hälsinglands idrottsförbund, kommunpolitiker och intressenter till ett möte den 17 nov 2008 där ca 40 personer mötte upp. Där fick vi klart för oss att bristen på lokaler för att bedriva inomhusidrott för ortens idrottsföreningar var större än befarat.

Föreningar som Hällbo IF handboll, Kilafors Badmintonklubb och Kilafors IF friidrott/fotboll har ca 400 aktiva därav 300 ungdomar i åldern 6 – 15 år. Detta betyder att man ej kan utöva sin idrott i sporthallen i Haneborg därför att den inte är godkänd för match och seriespel för handboll och badminton då de fysiska måtten är otillräckliga och de säkerhetsbestämmelser som idag gäller ej kan uppfyllas.

Det betyder att ortens unga ej kan utöva sin sport på hemmaplan i den utsträckning som man kan begära av ett modernt svensk samhälle av idag. I detta sammanhang bör påpekas att idrotten är en av samhällets viktigare resurser vilket gör att idrottsrörelsen i högre grad än övriga delar av samhället fostrar mer fysiskt och psykiskt välmående ungdomar.

Vår bedömning är att ett aktivitetshus som inrymmer idrottshall och fritidsgård är av största betydelse för att man ska ha förutsättningar att bedriva idrott med de krav på storlek, utförande och säkerhet, både för aktiva och för publik, som nu är gällande både i tränings- och tävlingssammanhang.

Dessutom ser vi stora fördelar med att integrera en fritidsgård i projektet för att på detta sätt intressera fler ungdomar till ett idrottsligt utövande som bevisligen är fostrande både för kropp och för själ.

Vi vill med detta hus, med möjlighet för många olika aktiviteter, skapa en framtidstro för ortens näringsliv så att de kan behålla och vid nyrekrytering ha möjlighet att anställa personal med rätt kompetens. Ett aktivitetshus skapar även ett mervärde för vår ort vid framtida nyetableringar av företag.

Projektets mål är att under 2009 göra en förstudie enligt följande:

Att säkerställa med markägare/fastighetsägare den tilltänkta tomtens lämplighet för placering av ett aktivitetshus.

Att kontrollera möjligheten av en utbyggnad av Haneborg till att uppfylla kraven på ett allaktivitetshus samt budget för detta.
Att kontrollera möjligheterna till en ombyggnad av befintliga lokaler på Haneborg för att skapa godkända mått för match spel etc. samt budget för detta.

Att tillsammans med offentliga, ideella och kommersiella intressenter arbeta fram en typ av finansiering där fler intressenter än vad som är brukligt kan bidra med resurser för att förverkliga den här typen av projekt.

Att upprätta en preliminär budget för hela projektet med dessa tre infallsvinklar med en analys om vilket alternativ som är mest hållbart på långsikt.

Projektägare är Hanebo Framtid och Projektledare är Göran Skoglund ifrån Kilafors

Inga kommentarer: